;
  • Magazijnweg 4, 2404 CE, Alphen aan den Rijn | Kantooruren 08.00 tot 17.00 | Service 24/7

Werken bij – Bob de Jong

  • maart 29, 2022
1024 660 HWI Machining

Werken bij HWI: in gesprek met CNC-draaier Bob de Jong

Draaien, kotteren, frezen: bij HWI beheersen we verschillende verspaningstechnieken. Zowel computergestuurd (CNC) als conventioneel. Bob de Jong is één van onze CNC-draaiers. Met zijn technische kennis stuurt hij onze draaimachines aan en zorgt hij ervoor dat het productieproces op rolletjes loopt. Tijd voor een kennismaking. 

Hoe ben je bij HWI terechtgekomen? 

“Tijdens mijn opleiding aan de Leidse Instrumentenmakers School ben ik stage gaan lopen bij HWI. Dit beviel zo goed, dat ik ben blijven hangen. Ik ben als draaier begonnen en heb door de jaren heen ervaring opgedaan met CNC-draaien. Inmiddels werk ik al ruim 7 jaar bij HWI.”

Wat doet een draaier precies?

“Als draaier bewerk je ruwe materialen tot een bepaald product. Dit kan echt van alles zijn, maar bij HWI maken we bijvoorbeeld veel flenzen. Dat zijn koppelstukken van metaal die in de olie-industrie worden gebruikt. Hiervoor gebruik je een draaibank, dat is de machine waarmee je het materiaal bewerkt. Dit kun je handmatig doen of met een computergestuurde CNC-machine. Bij CNC-draaien schrijf je zelf de programma’s op de machine. Dit noemen we handprogrammering. Het is ook mogelijk om vanachter een desktop de bewerkingsprogramma’s in te stellen. Dat noemen we CADCAM, maar dat is weer een vak apart.” 

Door goed te kijken hoe zij dat deden ben ik mezelf gaan ontwikkelen.

Hoe heb jij je opgewerkt tot CNC-draaier?

“Op school leerde ik vooral handmatige metaalbewerking. Toen ik binnenkwam had ik dus nog helemaal geen ervaring met computergestuurde machines. Maar handmatig werk doen we bij HWI bijna niet meer. Dus ik heb collega’s gevraagd of ze mij konden leren hoe de machines werkten. Door goed te kijken hoe zij dat deden ben ik mezelf gaan ontwikkelen. Inmiddels doe ik ook frees bewerkingen, dus ik ben op meerdere fronten inzetbaar.”

Wat vind je zo interessant aan jouw functie binnen HWI?

“Wat ik zo mooi vind aan mijn werk is dat ik ieder keer iets nieuws kan maken. Ik neem materiaal – bijvoorbeeld een hompje staal – en met de juiste gereedschappen is dat later opeens een product. Dat is meteen ook de uitdaging voor iedere draaier: de machine zó instellen dat alle gereedschappen zo lang mogelijk meegaan. Doe je dat goed, dan kan de machine soms wel een hele nacht draaien zonder stil te vallen. Dat geeft echt een goed gevoel. Maar wat ik ook graag doe, is stagiairs en junior collega’s helpen met hun opleiding. Dan zie je door de jaren heen hun ervaring en hun zelfvertrouwen stijgen. ”

Binnen de techniek is er veel vraag naar draaiers en frezers. Waarom moeten zij vooral bij HWI komen werken?
“Als ik voor mezelf spreek: werken bij HWI bevalt ontzettend goed. Ik krijg alle vrijheid om te bepalen hoe ik een machine instel en word heel erg losgelaten. Bij elke opdracht kan ik zelf mijn eigen plan maken, een inschatting maken van de juiste gereedschappen en de instellingen van de machines. Ook zijn de collega’s leuk en werken we met ontzettend mooie machines. Het werk is heel erg afwisselend en we maken uiteenlopende producten. Wat wil je nog meer?”

Ik krijg alle vrijheid om te bepalen hoe ik een machine instel en word heel erg losgelaten.

Bekijk hier ook de video’s van Bob over het CNC-draaiproces bij HWI.