;
  • Magazijnweg 4, 2404 CE, Alphen aan den Rijn | Kantooruren 08.00 tot 17.00 | Service 24/7

Werken bij – Mohan Raj Radhakrishnan

  • januari 12, 2022
1024 580 HWI Machining

Werken bij HWI: Internationale collega’s en een efficiënt productieproces

Indiaas, Nederlands, Hongaars, Pools. Bij HWI hebben we veel internationale collega’s. Eén daarvan is Mohan Raj Radhakrishnan. Mohan is in India opgeleid tot ingenieur en nu werkzaam als CNC-frezer. Hoe kwam hij bij HWI terecht en hoe bevalt het werk in ons machinepark?

Wat is jouw opleidingsachtergrond?

“In India ben ik opgeleid tot ingenieur. Tegelijkertijd werkte ik als trainee in een groot productiebedrijf. Toen ik mijn studie afrondde, kreeg ik een baan aangeboden als CNC-frezer. Zo ben ik in het vak gerold.”

Ik ging op zoek naar een nieuwe baan en kwam toen via-via dezelfde functie tegen, maar dan in Nederland.

Hoe ben je bij HWI terechtgekomen?

“Na bijna vijf jaar bij het productiebedrijf in India te hebben gewerkt, wilde ik weleens ergens anders werken. Ik ging op zoek naar een nieuwe baan en kwam toen via-via dezelfde functie tegen, maar dan in Nederland. Die baan was bij HWI. Inmiddels werk ik hier nu bijna twee jaar. Dat is nog niet zo lang, maar het bevalt goed!”

Wat doet een CNC-frezer precies?
“Als frezer maak je van ruwe materialen een bepaald product. Hiervoor gebruik je een freesmachine. Dit is een grote machine waarin je allerlei soorten gereedschap kunt hangen. Je kunt het frezen handmatig doen of computergestuurd: dat is CNC-frezen. Daarvoor schrijf ik een programma op de computer waarin uitgelegd staat hoe de machine te werk moet gaan. Daarna laad ik de gereedschappen in en gaat de machine aan de slag.”

Het is echt een creatief vak, dat ook onderhevig is aan innovatie.

Wat vind je interessant aan jouw werk als frezer?

“Het werken met machines. Ik vind het uitdagend om iedere keer weer te kijken hoe je de juiste programma’s schrijft. Zodat alles goed gaat en je goede onderdelen kunt maken. Het is echt een creatief vak, dat ook onderhevig is aan innovatie. Op dit moment gaan veel dingen nog manueel, maar we werken bij HWI ook met robots die helpen met het in- en uitladen van de machine. Hierdoor wordt het werk efficiënter. Hopelijk zien we dat in de toekomst steeds meer.”

 Is het productieproces in Nederland anders dan in India?
“Ja, heel anders. In India werken we in shifts. Dat betekent dat meerdere mensen aan hetzelfde product werken. Je kan zo wel sneller doorwerken, maar er gaan ook weleens dingen mis. Bijvoorbeeld door een gebrek aan communicatie. Bij HWI ben ik zelf verantwoordelijk voor het product dat ik produceer. Als er dan iets misgaat in het productieproces, weet ik precies hoe het komt. Het is een fijne manier van werken.”

Wat vind je het leukst aan HWI?

“Het werk zelf en natuurlijk de collega’s. Bij HWI werken mensen uit veel verschillende landen. We hebben Nederlandse collega’s, maar ook medewerkers uit Hongarije, Polen en zelfs de Filipijnen. Bij dit bedrijf heb ik dus al veel verschillende mensen leren kennen, met verschillende achtergronden. Iedereen is ook erg behulpzaam. Als ik vragen heb, kan ik altijd bij mijn collega’s terecht.”