;
  • Magazijnweg 4, 2404 CE, Alphen aan den Rijn | Kantooruren 08.00 tot 17.00 | Service 24/7

Wat is CADCAM en wat zijn de voordelen hiervan?

  • juli 8, 2022
764 608 HWI Machining

CADCAM 

Frezen, draaien, kotteren: veel werkzaamheden op het machinepark van HWI werden van oudsher met de hand gedaan. Tegenwoordig gebeuren deze productieprocessen vaak met computergestuurde programma’s. De software die hiervoor gebruikt wordt noemen we CADCAM. Als je op zoek gaat naar verspaningstechnieken kom je deze term vaak tegen. Maar wat houdt CADCAM precies in?

Een computergestuurd productieproces

CADCAM is een combinatie van twee afkortingen: Computer Aided Design (CAD) en Computer Aided Manufacturing (CAM). Met CAD wordt aangegeven dat producten met behulp van computerprogramma’s worden ontworpen. CAM verwijst naar het productieproces, en laat zien dat de ontworpen producten vervolgens met de computer worden gefabriceerd. Dit gebeurt aan de hand van computergestuurde machines, zoals CNC-freesmachines of CNC-draaibanken.

Computer Aided Design

Computergestuurd ontwerpen, dus. Wat is hier het voordeel van? Bij CAD worden, voordat een product wordt geproduceerd, digitale technische tekeningen gemaakt. Deze tekeningen kunnen in 2D of 3D worden vormgegeven, zodat het product uitgebreid kan worden bekeken voordat het in productie gaat. Vanwege de zorgvuldigheid wordt CAD toegepast in veel vakgebieden waarbij ontwerpen tot op de millimeter nauwkeurig gebeurt. Denk hiervoor aan specialismen zoals werktuigbouwkunde, landmeetkunde, staalbouw en industriële vormgeving.

Computer Aided Manufacturing

Nadat een product met behulp van CAD is vormgegeven, kan het computerprogramma de technische tekeningen doorzetten aan het CAM-systeem. Bij Computer Aided Manufacturing laadt het programma de bestanden in, en zet het de vormtaal om in machinetaal. Hiermee kan de juiste bewerkingstechniek worden gekozen en kan een product worden geproduceerd. Veel bedrijven kiezen ervoor om met CAM eerst een prototype van het product te fabriceren: zo weten klanten zeker dat het product volstaat. Daarna kan het prototype met behulp van CNC-machines in productie worden genomen. Dit leidt uiteindelijk tot een efficiëntere inzet van alle productiemiddelen.

De kans op fouten in het productieproces neemt af, en de kwaliteit van de producten kan nog beter worden gemonitord.

De voordelen van CADCAM

De combinatie CADCAM staat dus voor een combinatie van twee softwaresoorten die gebruikt worden om uiteenlopende producten te ontwerpen en produceren. Er zijn verschillende CADCAM-computerprogramma’s op de markt. Bij HWI Machining maken we gebruik van het toonaangevende programma Esprit. Door deze CADCAM-software producten te ontwerpen vermindert de werkvoorbereidingstijd. Tegelijkertijd neemt ook de kans op fouten in het productieproces af, en de kwaliteit van de producten kan nog beter worden gemonitord.

 Aan de slag

Overweegt u om een product te laten produceren, maar weet u niet welke manier daar het beste bij past? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten leggen u graag meer uit over CADCAM-produceren en bekijken graag samen met u welke verspaningstechniek het beste past bij uw product.