;
  • Magazijnweg 4, 2404 CE, Alphen aan den Rijn | Kantooruren 08.00 tot 17.00 | Service 24/7

Wat is CNC draaien en hoe werkt dat?

  • mei 20, 2022
1024 467 HWI Machining

Wat is CNC draaien en hoe werkt dat? 

Bij HWI Machining zijn we gespecialiseerd in hoogwaardige materiaalbewerking. Hieronder valt ook de verspaningstechniek (CNC-)draaien. Maar wat betekent dat en wanneer kiezen we voor deze techniek?  

Wat is draaien?

Eén van de technieken die we in ons machinepark toepassen is draaien. Met behulp van een draaibank kunnen we allerlei materiaal blijvend van vorm veranderen. Denk bijvoorbeeld aan ijzer of staal. Bij draaien zetten we een stukje materiaal stevig vast in de draaibank, maar wel zo dat het kan roteren. Hier komt het gereedschap vervolgens keer op keer langs. Zo krijgt het materiaal de gewenste vorm. Tijdens het draaiproces is het heel belangrijk dat we het juiste gereedschap gebruiken en dat het verspanen op de juiste snelheid gaat. Dit is de taak van de draaier, de persoon die deze werkzaamheden uitvoert.

Het verschil met CNC-draaien

Conventioneel draaien wordt met de hand gedaan, maar draaien kan ook met behulp van de computer. Dit gebeurt dan op een CNC-draaibank, waarbij CNC staat voor Computer Numerical Control. De draaier stelt dan op de computer in welke vorm het materiaal moet krijgen, op welke snelheid het verspanen gaat en hoelang dat duurt. Het voordeel aan CNC-draaien is dat het productieproces zo een stuk sneller gaat. Wel moet een draaier hiervoor de juiste ervaring hebben en precies weten hoe hij de machine zelfstandig kan programmeren. 

Bij HWI draaien we dag in, dag uit.

Het draaiproces bij HWI

Bij HWI draaien we dag in, dag uit. Dat begint altijd met een werktekening. Zo weet de draaier precies wat voor product hij van het gekozen materiaal moet maken. Aan de hand van de werktekening stelt de draaier de volgorde van materiaalbewerkingen in en zoekt hij de juiste gereedschappen uit. Die gereedschappen plaatst hij vervolgens in de machine. Bij CNC-draaien vult de draaier op de machine in welk draaiprogramma de machine moet maken. Ook maakt hij een 3D-simulatie, om te zien of het eindproduct wel de juiste vorm en afmeting heeft. Als alles klopt, mag de machine aan het werk.

Op dit moment hebben we 16 CNC-draaibanken, waarvan vijf robotgestuurde machines.

Robotgestuurde machines 

Op dit moment hebben we 16 CNC-draaibanken, waarvan vijf robotgestuurde machines. Deze laatste machines werken grotendeels zelfstandig. De robot belaadt zelf de draaibank met het materiaal en laadt de eindproducten uit. Eens in de zoveel uur controleert de draaier of de machine nog doet wat hij moet doen. Is alles nog heel? En kloppen de afmetingen nog? Dankzij deze technologie kunnen we bij HWI urenlang achter elkaar draaien. Dat is vooral handig bij grote oplages, omdat de machine dan ook ’s nachts kan doorwerken.

Benieuwd wat voor producten we maken op onze draaibanken? Lees dan ook onze blog: De reis van het product. Hierin legt onze kwaliteitsmanager Bas alles uit over het productieproces van een flens, gemaakt op onze DMG MORI NTX 2000-draaibank.