;
  • Magazijnweg 4, 2404 CE, Alphen aan den Rijn | Kantooruren 08.00 tot 17.00 | Service 24/7

Werken bij – Martin Jongeleen

  • september 24, 2021
1024 580 HWI Machining

Van begin tot eind betrokken bij het productieproces

Bij HWI hebben we een toegewijde afdeling Kwaliteitscontrole, ook wel bekend als Quality Control. Hier werken op dit moment twee teamleden aan het controleren van producten op kwaliteit, materiaal en afmetingen. Hoe ziet dat werk eruit en waarom is het zo belangrijk? We vroegen het aan Martin Jongeleen: kwaliteitscontroleur bij HWI.

Hoe lang werk je al bij HWI?

“Ik werk al 11 jaar bij dit bedrijf. Ik ben begonnen als werkvoorbereider, maar inmiddels werk ik op de afdeling Quality Control. Als kwaliteitscontroleur ben ik verantwoordelijk voor de uitgangscontroles op de producten die we in onze machinefabriek vervaardigden. Hiervoor gebruik ik o.a. diverse soorten schuifmaten, maar ik werk ook met een computergestuurde meetarm. Alle resultaten worden nauwlettend genoteerd in een meetrapport, zodat de klant dit kan inzien. Vervolgens maak ik met mijn collega’s de goederen verzendklaar. Ook check ik wanneer nodig de certificaten van de materialen die bij onze afdeling Quality Control worden gemeten. Bij QC zijn we dus de laatste schakel en controlepunt in het productieproces.”

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?

“Nee, voor kwaliteitscontroleur is er geen specifieke opleiding. Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd, dat is een technische opleiding. Via een omweg in andere branches ben ik toen bij HWI aan de slag gegaan. Toen ik 11 jaar geleden bij HWI begon, was kwaliteitscontrole nog maar een klein onderdeel van onze werkzaamheden. Door de jaren heen werd dat steeds belangrijker. Gaandeweg heb ik ervaring met kwaliteitscontrole opgedaan en nu is dit mijn fulltime baan.”

Toen ik 11 jaar geleden bij HWI begon, was kwaliteitscontrole nog maar een klein onderdeel van onze werkzaamheden. Door de jaren heen werd dat steeds belangrijker. Gaandeweg heb ik ervaring met kwaliteitscontrole opgedaan en nu is dit mijn fulltime baan.

Wat vind je interessant aan jouw functie binnen het bedrijf?

“Als kwaliteitscontroleur vervul je een belangrijke rol in het productieproces. De eisen die tegenwoordig aan gefabriceerde producten worden gesteld zijn namelijk ontzettend hoog. Klanten vereisen daarom van ons dat we de producten nauwkeurig meten en controleren. Dat is de taak van onze afdeling. Wij zorgen ervoor dat alle producten worden gecheckt, gemeten, van de juiste papieren worden voorzien en eventueel een certificaat krijgen waarin de kwaliteit wordt bevestigd. Die verantwoordelijkheid is heel uitdagend.”

Jullie werken steeds meer met computergestuurde meetarmen. Is het werk van kwaliteitscontroleurs hierdoor veranderd?

“Ja, dat is het zeker. Vroeger werden alle metingen met de hand gedaan, op dit moment programmeren we veel software zelf. Ook maken we steeds vaker gebruik van CADCAM-software. Daardoor gaat het proces steeds sneller. Die ontwikkelingen zijn ook belangrijk, want zoals ik al zei: de eisen die aan producten gesteld worden, worden steeds strenger. Ze moeten aan internationale standaarden voldoen. Door hiervoor geavanceerde meetapparatuur te gebruiken, zoals een meetarm, weet je zeker dat de controle 100% juist is.”

Nauwkeurigheid is een belangrijke eigenschap.

Wat maakt iemand tot een goede kwaliteitscontroleur?

“Nauwkeurigheid is een belangrijke eigenschap. Neem mij als voorbeeld: als mens houd ik ervan dat dingen kloppen en dat alles zorgvuldig wordt gedaan. Dit zie ik ook terug in mijn werk. Als kwaliteitscontroleur ben je altijd de laatste die het product ziet voordat het naar de klant gaat. Nadat jij het uit handen geeft, moet het goed zijn. Houd je daarvan, dan past een carrière als kwaliteitscontroleur vast en zeker ook bij jou.”

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en lijkt het je wel wat om bij HWI aan de slag te gaan? Bekijk dan alle vacatures.