;
  • Magazijnweg 4, 2404 CE, Alphen aan den Rijn | Kantooruren 08.00 tot 17.00 | Service 24/7

Automatisering

  • mei 20, 2021
1024 469 HWI Machining

HWI breidt uit met nieuwe robotarm

Sinds 2017 zet HWI in op automatisering. Nu breidt het machinepark uit met de nieuwste aanschaf: de Gibas G-Loader 270. Deze robotarm zal samen met de huidige drie robots de productie omhoog brengen en levertijden verkorten, legt directeur Ton Wolvers uit. “In de toekomst gaan robots meer voor ons doen, maar mensen zullen altijd nodig blijven.”

Er word al met verschillende robots gewerkt. Bij twee draaibanken staat al een robotcel en bij één van de freesbanken staat er een Universal Robot. De nieuwe robot is een welkome toevoeging aan de huidige mogelijkheden binnen HWI.

“Het voordeel van robots is natuurlijk dat ze ononderbroken kunnen doorwerken. Ook in de avonden en weekenden”

Efficiënter werken en kortere levertijden

“Het voordeel van robots is natuurlijk dat ze ononderbroken kunnen doorwerken. Ook in de avonden en weekenden,” licht Wolvers toe. “In een branche waarin het lastig is om personeel te vinden, is het mooi om met dezelfde hoeveelheid mensen meer werk te kunnen doen. We zetten machines efficiënter in en hopen daarmee ook de levertijden korter te maken voor onze klanten. Zo kunnen we ze nog beter voorzien in seriematig werk.”

Nieuwe aanwinst

De Gibas G-Loader 270 is een robotarm die tot wel 175 kilo aankan. “Dit is de zwaarste robot die we tot nu toe hebben besteld,” vertelt Ton. “Hij komt bij onze DMG MORI NTX2000 te staan. De robotarm plaatst het materiaal in de machine. Dan worden de producten helemaal gedraaid en gefreesd en zet de robotarm het gereed product terug op de pallet. Het is een enorme tijdsbesparing ten opzichte van moeten werken met meerdere machines.”

Zullen er in de toekomst dan helemaal geen mensen meer bij HWI werken?

Toekomst

Zullen er in de toekomst dan helemaal geen mensen meer bij HWI werken? Ton antwoordt direct: “Nee, je zal altijd mensen nodig hebben om de machines in te stellen. Zeker bij ons, omdat we veel enkele oplages en kleine series maken. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst zelfs dit werk kunnen automatiseren, maar ook dan zijn mensen nog nodig voor het instellen.”