;
  • Magazijnweg 4, 2404 CE, Alphen aan den Rijn | Kantooruren 08.00 tot 17.00 | Service 24/7

Hoe werkt het? – CNC Frezen

  • februari 14, 2022
1024 683 HWI Machining

Hoe werkt het? – CNC Frezen

Hoogwaardige materiaalbewerking is onze core business. We passen hiervoor verschillende verspaningstechnieken toe op ruwe materialen zoals metaal. Eén van die technieken is (CNC)-frezen. Maar wat is frezen precies en wanneer gebruiken we deze techniek?

Wat is frezen?

Frezen is een bewerkingstechniek die veel wordt toegepast in de hout- en metaalbewerkingsindustrie. Met frezen nemen we kleine stukjes materiaal weg van het ruwe product. Hierbij staat het materiaal stil, en maakt de frees een roterende beweging. Anders dan bij een boormachine beweegt een frees niet omlaag, maar opzij. Op deze manier kunnen we hoeken, randen, sleuven of gaten in het materiaal maken. 

Dit is vooral handig bij het maken van producten die tot op de millimeter moeten passen.

Wat is CNC-frezen?

In de moderne metaalbewerkingsindustrie maken we veel gebruik van CNC-frezen. CNC staat voor Computer Numerical Control. Met een CNC-freesmachine kun je heel nauwkeurig het materiaal frezen. Dit is vooral handig bij het maken van producten die tot op de millimeter moeten passen. Met een CNC-freesmachine beweegt een robotarm in een afgesloten cabine het gereedschap. De CNC-frezer staat buiten de cabine en bedient het controlepaneel. 

Zo komen we stap voor stap tot het gewenste eindproduct. 

Van werktekening tot eindproduct

We beginnen het verspanen van een product altijd met een werktekening. Daarna bedenkt de CNC-frezer welke bewegingen nodig zijn om het product te maken. Ook kiest hij de juiste gereedschappen uit. Alle bewerkingen stelt hij in op de computer. Daarbij maakt hij ook een 3D-simulatie om te zien of het eindproduct klopt. Daarna gaat de machine aan de slag. De CNC-draaier houdt vervolgens het volledige productieproces in de gaten. Zo komen we stap voor stap tot het gewenste eindproduct. 

Frezen bij HWI

Bij HWI bewerken we dagelijks materialen met behulp van geavanceerde freesmachines. De producten die we maken worden bijvoorbeeld gebruikt in de olie-industrie. Het productieproces luistert dus erg nauw. Om die reden zijn we bij HWI ISO 9001-gecertificeerd. 

Benieuwd welke producten wij voor u kunnen verspanen met behulp van een freesmachine? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.