;
  • Magazijnweg 4, 2404 CE, Alphen aan den Rijn | Kantooruren 08.00 tot 17.00 | Service 24/7

KWALITEITSCONTROLE

  • november 19, 2021
1024 683 HWI Machining

Zo meten we de kwaliteit van onze producten

Bij HWI Machining produceren we hoogwaardige producten voor uiteenlopende klanten. Veel van deze producten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen en nauwkeurige afmetingen. Daarom doen we bij HWI altijd een gedegen kwaliteitscontrole. Zo houden we de juiste kwaliteit en de afmetingen van producten scherp in de gaten. Maar hoe én wanneer doen we zo’n controle eigenlijk?

Het vervaardigen van losse onderdelen voor uiteenlopende klanten en doeleinden. Dat is de ‘core business’ van HWI. We produceren deze onderdelen met behulp van hoogstaande apparatuur en machines. Voor veel van deze producten luisteren de afmetingen én de kwaliteit van gebruikte materialen enorm nauw.

Om die reden hebben we bij HWI een speciale afdeling voor Kwaliteitscontrole. Hier doen twee gespecialiseerde medewerkers een check op alle producten die bij HWI ontwikkeld worden, vlak voordat de producten onze machinefabriek verlaten. In sommige gevallen doen we ook een ingangscontrole.

Uitgangscontrole
Tijdens de uitgangscontrole bekijken we of de afmetingen van het product overeenkomen met de technische tekening. In sommige gevallen doen we dit met de hand: hiervoor gebruiken we diverse soorten schuifmaten. Wanneer de afmetingen van producten tot op een paar honderdste millimeter nauwkeurig zijn of lastig te meten vormen hebben, gebruiken we een computergekoppelde meetarm. Deze ISO-gecertificeerde en volledig gekalibreerde meetarm is speciaal ontwikkeld voor het meten van precisiematen. De resultaten zijn daarom tot op de honderdste millimeter nauwkeurig.

Wanneer klanten een meetrapport nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer het vervaardigde product moet voldoen aan hoge standaarden, stellen we dit voor hen op in een Excelbestand. Alle meetresultaten worden automatisch geëxporteerd, zodat klanten altijd een up-to-date overzicht ontvangen van de uitkomsten.

Ingangsscontrole
Veel klanten vereisen het gebruik van materialen met een zogenaamd ‘3.1 certificaat’. Met zo’n certificaat verklaart een bevoegd personeelslid dat de geleverde materialen voldoen aan de bij bestelling opgegeven normen of eisen. Hierop staan bijvoorbeeld de treksterkte van het materiaal en het chargenummer. De afdeling QC is niet de enige afdeling die dit controleert: onze afdeling Inkoop controleert al bij binnenkort of het geleverde materiaal voldoet aan de juiste eisen en of deze de benodigde certificaten bevat.

Wanneer het product onze machinefabriek verlaat en richting de klant gaat, controleren we het nog een keer. Ook brengen we dan de juiste chargenummers aan op het ontwikkelde product: dit is van belang voor de traceerbaarheid van de producten. Op dit moment kunnen we een nieuw certificaat afgeven die de kwaliteit bevestigt. Dit noemen we een doorstempelverklaring.